7 procent Bulgaren overweegt trek naar Westen

"7 procent Bulgaren overweegt trek naar Westen"

BEWAAR ARTIKEL
Bewerkt door: redactie
30/12/13 - 12u02  Bron: ANP
Een Bulgaar stapt in een bus naar Londen. © ap.
Bijna 7 procent van de volwassen Bulgaren denkt erover na om vanaf 1 januari te gaan werken in een van de rijkere EU-landen. Ongeveer de helft, zo'n 200.000 mensen, zal "in de nabije toekomst" ook echt de stap maken, verwacht het Bulgaarse onderzoeksinstituut Alpha Research.
De Bulgaren zullen vooral naar Duitsland en Groot-Brittannië reizen. Hun belangrijkste motieven zijn volgens de onderzoekers "ongunstige omstandigheden en een gebrek aan persoonlijke perspectieven in Bulgarije".

Rijkere landen vrezen een toestroom van mensen uit het armste EU-land. Volgens het Nederlands Sociaal en Cultureel Planbureau staat twee derde van de Nederlanders negatief tegenover hun komst. Ze denken dat de Bulgaren onder meer misbruik maken van uitkeringen en banen afpakken van Nederlanders.

"Geen enorme migratiegolf"
De Bulgaarse regering heeft geprobeerd de West-Europese landen gerust te stellen. "We delen de vrees niet dat er zo'n enorme migratiegolf plaatsvindt, zoals wordt gevreesd in Groot-Brittannië", aldus premier Plamen Oresjarski onlangs.

Oud-koning Simeon II, tevens ex-premier, schreef een boos commentaar op zijn website over de Europese angst. "De hysterie is gebaseerd op speculatie. De apocalyptische scenario's zijn politiek gekleurd en hebben populistische doelen."

Maar ook in Bulgarije zelf is geen onverdeelde gerustheid over de openstelling van de grenzen. Bulgaarse vakbonden willen hogere lonen voor hoogopgeleide krachten. Alleen zo zouden bijvoorbeeld artsen en ingenieurs nog brood zien in het land.

Kort voor 1 januari is in Bulgarije geen openlijke voorbereiding op een grote emigratiegolf zichtbaar. Op de televisie en de radio zijn geen spotjes van uitzendbureaus met tips of andere aanmoedigingen te zien of te horen om naar de rijkere EU-landen te gaan.

200.000 Bulgaren willen verhuizen voor job in West-Europa

'200.000 Bulgaren willen verhuizen voor job in West-Europa'

maandag 30 december 2013 om 18u36
6,7 procent van de meerderjarige Bulgaren overweegt vanaf 1 januari uit te kijken naar een (beter betaalde job) in een ander EU-land. De helft (200.000) van hen zou die stap ook werkelijk wagen, blijkt uit een peiling van het Alpha Research-onderzoekscentrum in Sofia.  
De Bulgaarse premier Oresjarski © reuters
Op 1 januari kunnen Bulgaren - maar ook Roemenen - zonder arbeidskaart overal in de EU vrij aan de slag. Op dit moment is nog geen grote emigratie in zicht, maar ongerustheid over een mogelijk emigratiegolf is er wel degelijk. Die ongerustheid blijkt al duidelijk merkbaar bij de overheden van de 'rijkere' EU-lidstaten, die vooral vrezen te worden overspoeld door duizenden onbemiddelde en ongeschoolde Bulgaren.
Ook in ons land neemt de ongerustheid over een mogelijke toevloed van Bulgaren en Roemenen toe. Vooral in Gent, die al heel wat Bulgaren en Roemenen huisvest, maar ook in Antwerpen wortelt de vrees voor een grote impact op de overheidsfinanciën als gevolg van een emigratie vanuit Bulgarije en Roemenië. Dat liet Liesbeth Homans, voorzitter van het OCMW in Antwerpen al duidelijk verstaan, meldt de Gazet van Antwerpen.
Maar ook in Bulgarije zelf is er men niet gerust op, zo blijkt. Met name de Bulgaarse vakbonden roepen de werkgevers in eigen land op de lonen van hooggekwalificeerde arbeiders te verhogen, zodat die ook na de openstelling van de Europese arbeidsmarkt in Bulgarije blijven. In het armste EU-land liggen de lonen van hooggeschoolden - zoals artsen en ingenieurs - immers beduidend lager dan in West-Europa.
Volgens Alpha Research lijdt het geen twijfel dat Bulgaren weg willen uit hun land als gevolg van 'ongunstige omstandigheden en een gebrek aan persoonlijke perspectieven' in Bulgarije. Duitsland en Groot-Brittannië zijn in dat verband de meest geliefkoosde droombestemmingen.
De Bulgaarse premier Plamen Oresjarski is alvast niet bang voor een gedeeltelijke volksverhuizing. "We delen de Britse vrees niet dat er een grote immigratiegolf zit aan te komen op het Britse eiland", aldus de premier in het parlement in Sofia. (Belga/BO)

Belgische werknemer kost 35 euro per uur meer dan een Bulgaarse

Belgische werknemer kost 35 euro per uur meer dan een Bulgaarse

Werken voor een habbekrats: het kan ook in Europa. Cijfers van Eurostat geven aan dat de loonkost in de EU schommelt tussen 3,5 euro en 39,3 euro per uur. De meest miserabele lonen zijn te vinden in Bulgarije, voor de hoogste loonkost moet je in … België zijn.
Het begrip ‘lageloonland’ heeft ook in het 21ste-eeuwse Europa nog niets aan betekenis verloren. Voor een luttele 3,5 euro kun je iemand een uur aan het werk zetten in Bulgarije. Voor amper een euro meer heb je al een Roemeense arbeidskracht.
Dat de top-vijf van landen waar het goedkoop lonen uitbetalen is volledig uit Oost-Europese EU-lidstaten bestaat, hoeft nauwelijks te verbazen. Wel vreemd is dat de verschillen binnen de Unie, nochtans eengemaakt op zovele andere vlakken, immens groot blijven. De kloof tussen een Bulgaars en een Belgisch uurloon bedraagt 35 euro. De armere Europese landen slagen er ook niet in hun achterstand in te halen.
Bulgarije deed wel een volle euro bij zijn gemiddelde uurloon van 2,5 euro in 2008, maar inRoemenië (4,1 euro in 2008) en Letland (5,9 euro in 2008) kwam er niets of nauwelijks iets bij. Litouwen (6 euro in 2008) en Polen (7,5 euro in 2008) boerden zelfs weer achteruit.
Angst voor de recessie en obsessief besparen maken dat die tendens niet snel zal keren. Sociale dumping en migranten die elders in de EU hun heil zoeken zullen logisch gezien de gevolgen zijn.
  1. Bulgarije: 3,5 euro/uur
  2. Roemenië: 4,4 euro/uur
  3. Litouwen: 5,5 euro/uur
  4. Letland: 5,9 euro/uur
  5. Polen: 7,1 euro/uur
Bron: Eurostat