Het klimaat van Bulgarije

Het klimaat van BulgarijeBulgarije heeft een gematigd landklimaat met redelijk koele winters en warme zomers. Het noorden is duidelijk kouder dan het zuiden van het land dat meer weg heeft van een mediterraan klimaat.           
Zwarte Zee
De Zwarte Zee heeft redelijk wat invloed op het oosten van Bulgarije. In het vroege voorjaar kan de Zwarte Zee een verkoelende werking hebben op de temperaturen langs de kust, terwijl het nog warme zeewater er in het late najaar vaak voor zorgt dat de temperaturen hoger liggen dan het westen van Bulgarije.
Omslag van temperatuur
Binnen een relatief korte periode kunnen er zeer grote verschillen in weerbeeld en temperatuur voorkomen in Bulgarije. Zo kan langs de Zwarte Zeekust het begin november nog gerust tegen de 20 graden zijn en een week later overdag vriezen. De enige zekerheden die het Bulgaarse weer te bieden heeft is dat het in de zomer warm tot heet is en dat het tijdens de wintermaanden regelmatig bar en boos is.
Ook binnen het land zelf kunnen grote verschillen voorkomen. Zo kan het op de ene plek droog en warm zijn terwijl het elders veel koeler en nat is. Als je de actuele weersvoorspellingen voor Bulgarije wilt bekijken is het daarom belangrijk om de juiste stad of streek te bekijken.
Overlast
Er is geregeld overlast door het weer. In de zomer kunnen heftige onweersbuien zorgen voor overstromingen en zijn er regelmatig afgelegen dorpen die zowat van de buitenwereld afgesloten zijn.
In de winter zijn het juist vorst, sneeuw en mist die voor overlast kunnen zorgen. Vluchtvertragingen of zelfs annuleringen door heftige sneeuwval en door mist (Sofia Airport) komen regelmatig voor in de winter.
Wintersport
In de hoger gelegen delen van Bulgarije kan in de winter aan wintersport gedaan worden. Zo zijn het Rila, Rhodope en Pirin gebergte redelijk sneeuwzekere bestemmingen tijdens de wintermaanden. Meer over wintersport in Bulgarije.
Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een globaal gemiddelde voor het land Bulgarije. Binnen het land zijn duidelijke klimaatverschillen, waardoor het belangrijk is om op regionaal nivo de klimaatinformatie te bekijken.
Wij bieden over de volgende plaatsen uitgebreide klimaatcijfers:
Albena, BurgasGoudstrand (Golden Sands), Plovdiv, Sofia, Varna, Zonnestrand (Sunny Beach) en de wintersportgebieden.
gemiddelde maximum
temperatuur (°C)
gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslagper maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari4-4297
februari5-2397
maart101487
april1566910
mei201171115
juni24148920
juli27169823
augustus26169624
september23137622
oktober1895618
november1243914
december6-121010
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
Bron: http://www.klimaatinfo.nl/bulgarije/