In buurland Roemenië is de Belgische aanwezigheid aanzienlijk minder. Volgens de ambassadeur is dit verschil tussen de buurlanden hitorisch te verklaren. ,,Handelskaravanen en legers trokken vroeger steeds door Bulgarije'', zei hij. Daardoor ontstonden een soort van ,,corridors''.

,,Al in de negentiende eeuw was de Belgische aanwezigheid groter in Bulgarije dan in Roemenië'', stelde hij nog. Tot het einde van de jaren dertig was België ook de belangrijkste buitenlandse investeerder in het land. Dat veranderde tijdens en na de tweede wereldoorlog, maar vanaf de jaren negentig gingen de relaties er opnieuw op vooruit.

Solvay

In 1993 kocht het Belgische Amylum een maïsverwerkende fabriek op in Bulgarije en in 1997 was België weer de belangrijkste investeerder in het land. In 2003 stond het nog vierde. Bekende investeerders zijn onder meer Solvay, InBev, Bekaert en Deceuninck.

Daarmee doet Bulgarije het inderdaad beter dan buurland Roemenië, dat aan het begin van de vijfdaagse rondreis bezocht werd. Voor dat land is België slechts de 33ste investeerder, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Buitenlands Beleid.

Bulgarije is, samen met Roemenië, kandidaat om op 1 januari 2007 toe te treden tot de Europese Unie. Europa beslist daarover in oktober van dit jaar.
 
http://www.standaard.be/