Gezocht: twaalf zelfstandige Bulgaren

Gezocht: twaalf zelfstandige Bulgaren

Jean-Marie Binst © Brussel Deze Week
Het Belgisch-Roemeens Cultureel Huis Arthis heeft een Ondernemerswegwijzer klaar voor Bulgaren die als zelfstandige willen starten.
Het concept is uniek en volgt op de publicatie en de internetversie die eerder al in het Roemeens verscheen. Een en ander sluit aan bij de subsidiëringspolitiek van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in het kader van de Voorportaalprojecten.
Bulgaren hebben met Roemenen gemeen dat zij volgens de EU-richtlijnen tot 2014 niet met een regulier arbeidscontract in België kunnen tewerkgesteld worden. Op dit moment kunnen ze wel in knelpuntberoepen en als zelfstandige in het arbeidscircuit stappen. Komt daarbij dat ze tot voor kort niet georganiseerd waren in een of andere vereniging, en op die manier geen aanspraak konden maken op de Voorportaalprojecten van de VGC. Die 'voorportaalfunctie' wordt gevraagd van verenigingen die buitenlanders helpt initiëren in ons breed maatschappelijk systeem.
Alida Vulpe van Arthis legt uit: "We wouden de belangen van de Bulgaren op dezelfde manier als die van onze Roemenen verdedigen door een aantal projecten uit te werken. Een daarvan is de uitgave van een ondernemerswegwijzer in het Bulgaars. De handleiding maakt het Bulgaren gemakkelijker om – in hun eigen taal – uitleg te krijgen over hoe ze als zelfstandige kunnen starten of zich in orde kunnen zetten met de Belgische wetgeving."
Daarvoor nam Arthis, naast Unizo, Syntra en de VDAB ook de nieuwe vzw Entraide & Assistance des Immigrés bulgares en Belgique in de arm. In de opleidingscentra van Syntra (Ukkel en Thurn & Taxis) wordt nu al ondernemersopleiding gegeven met simultane vertaling in het Roemeens. Met dat attest kunnen Roemenen als zelfstandige 'starter' knelpuntberoepen uitoefenen.
Waarom dat nog niet in het Bulgaars gebeurde? Volpe: "Omdat de Bulgaren versnipperd in het land verblijven, en er geen vereniging was waarlangs we hen konden bereiken. De vzw Entraide & Assistance gaat nu die schakelfunctie waarmaken. We hopen tegen september twaalf Bulgaren te vinden, zodat in Syntra een cursus van start kan gaan. Ondertussen informeren we hen met de brochure. "De Bulgaarstalige Ondernemerswegwijzer werd gedrukt op honderd exemplaren, evenveel als de Roemeense destijds. Via de website www.ondernemerswegwijzer.be kan de publicatie voor starters ook geprint worden in het Arabisch, Russisch, Pools, Turks, Roemeens én (van zodra online) Bulgaars.
 

Gezocht: twaalf zelfstandige Bulgaren